Çek, kodla, paylaş!

Mobil Demokrat TR2024 seçim güvenliğine katkı sağlamak, senaryo üretip test etmek veya oy yoklaması yapmak için kullanılabilir. Bu yazıda, bu kullanım biçimlerinin en kritiği olduğu düşünülen seçim güvenliğine katkıdan söz edilecektir.

Seçim güvenliğine katkı sağlamak isteyen yurttaşın, sandık verilerini toplama, konsantre etme, sonuçları izleme, seçim güvenliği için gerekli itiraz ve girişimlerde bulunma faaliyetlerini kendine iş edinen bir organizasyonda yer alması gerekiyor. Ek olarak, bu organizasyonun seçim güvenliği amacına ulaşmak için Mobil Demokrat TR2024 uygulamasını bir araç olarak kullanmaya karar vermiş olması da gerekiyor. Yurttaş, böyle bir organizasyonda saha gönüllüsü olabilir ya da organizasyonun ara kademelerinde veri toplayan ve ileten bir özne olarak kendine yer bulabilir. Böylece yurt çapında kapsamlı bir ağ üzerinde işlev gören bir nokta olarak adil seçimlere katkı sunabilir.

Saha gönüllüsü yurttaş, Mobil Demokrat TR2024 kullanarak kendi payına düşen sandıkların fotoğraflarını çekip bu fotoğrafları organizasyon içerisinde daha önceden belirlenmiş bir kişiye ya da kişilere kodladığı bilgilerle gönderebilir. Burada sözü edilen kodlama, sandık tutanağı üzerindeki bilgilerin Mobil Demokrat TR2024 ekranı üzerinde kullanıcı tarafından girilmesidir. Girilmesi gerekenler, sandığın yeri ve numarasına ek olarak sandık tutanağı üzerinde okunabilen kayıtlı seçmen sayısı, oy kullanan seçmen sayısı, geçerli oy sayısı ve partilerin / adayların aldıkları oy sayılarıdır. Uygulama, bu bilgilerin kontrollü ve kolay biçimde girilebilmesi için fotoğraf üzerinde yaklaştırma / kaydırma, toplamlar bazında tutarlılık kontrolü gibi özellikler sunuyor. Sorun tespit ettiğinde kullanıcıya bu konuda yönlendirici uyarılar üretebiliyor. Sorumluluğu altındaki tüm sandıkların fotoğrafların çekip ilgili verileri kodlayan saha gönüllüsü, kendi cihazında biriktirdiği bilgileri organizasyonda belirli kişilere daha önceden anlaşılmış kanallarla, örneğin anlık mesajlaşma uygulamalarından birini kullanarak, gönderebiliyor.

Organizasyonda ara katmanlarda yer alan yurttaş, bilgi beklediği tüm kanallardan gelen bilgileri kendi cihazında kolaylıkla biriktirebiliyor. Tüm bilgileri topladığında, saha gönüllüsünün yaptığı gibi, kendi cihazında birikmiş bilgileri organizasyondaki ilgili kişi veya kişilere daha önceden anlaşılmış kanallarla, örneğin anlık mesajlaşma uygulamalarından birini kullanarak gönderebiliyor.

Bilgiler organizasyonda ara katmanlarda ve en üst katmanda biriktikçe sonuçlar izlenebiliyor. Ayrıca her katman, asgari düzeyde kendi kapsamındaki tüm sandık tutanaklarına uygulama üzerinden ulaşabiliyor.