Sayım Tutanağı Nasıl Girilir?

Mobil Demokrat TR2023 yardımıyla adil seçimlere katkı sunarken yerine getirilecek kritik işlemlerden biri sayım tutanaklarının girilmesidir. Bu işlem yerine getirildiğinde bir sayım tutanağı, fotoğraf, seçmen sayıları ve oy sayılarını kapsayan tam bir paket olarak sisteme dahil edilmiş olur. Aşağıda, bu işlemin yerine getirilmesinde anahtar rolü olan sandık tutanağı giriş sayfasının kullanımını gösteren bir video yer alıyor.

Yukarıda izlediğiniz video, sayım tutanağı fotoğrafının daha önce çekilmiş olduğu durumda işlemlerin nasıl yerine getirileceğine ilişkindir. Saha gönüllüsü eğer isterse, sayım tutanağı fotoğrafını sandık tutanağı giriş sayfası üzerindeki fotoğraf çekme düğmesi yardımıyla da elde edebilir. Bu durumda işlem, videoda gösterilen fotoğraf seçimi aşaması yerine fotoğraf çekimi aşaması gerçekleştirilerek yerine getirilmiş olur.

Saha gönüllüsü, dilerse fotoğrafların tamamını cep telefonundaki fotoğraf çekme özelliğiyle çekip verileri daha sonra Mobil Demokrat TR2023’e girer; dilerse her bir tutanağı Mobil demokrat TR2023 içinden çekerek veri girişi sırasında kayıt altına alır. Fotoğrafları Mobil Demokrat TR2023 içerisinden çekmeyi tercih ettiğinde, saha gönüllüsü oy kullanma mahallinde daha fazla zaman geçirir. Ancak her bir tutanak için ayrı ayrı veri giriş sayfasını o anda kullandığı için fotoğraf kaynaklı hataları gidermesi daha kolay olur. Gerektiğinde fotoğrafları tekrar çekmek için sandık mahalline tekrar dönmek zorunda kalmaz.

Önceden fotoğrafları çekip daha sonra veri girmek isteyen saha gönüllüsünün en az bir sayım tutanağına ait fotoğrafı oy kullanma mahallinde Mobil Demokrat TR2023 üzerinden girerek test etmesi önerilir. Saha gönüllüsü böylece çekilmiş olan fotoğrafın veri giriş ve izlemeye uygunluğunu test etmiş olur. Gerekirse fotoğrafları okunaklı bir kalitede elde etmek üzere tekrar çekebilir.

Son bir not: Yapılan provalarda bir sandık tutanağının Mobil Demokrat TR2023 kullanılarak giriş süresi ortalama olarak yaklaşık 150 saniye olarak tespit edildi.